Rellsjön

Nu skall jag berätta om något trevligt. Det finns utomordentliga möjligheter till sportfiske i trakterna runt Floda. Jag kan rekommendera Rellsjön som ligger i Vättlefjäll. Man svänger av Gråbovägen vid Bergums kyrka. Fortsätter vägen som så småningom leder till Nödinge. Sjön är mycket liten och ligger alldeles vid vägen ca 4 km från Gråbovägen (väg 190).

I sjön finns öring som har blivit nästan vild då den har gått i sjön sedan den var liten. Men tänk på att du bör låta fisken leva. Den lilla sjön tål inget större uttag av fisk. Så släpp tillbaka de flesta fiskar du fångar.

början på säsongen brukar fisken ta på det mesta. Men det dröjer inte länge förrän fisken börjar bli ordentligt svårtrugad. Har man inte rätt fluga kan det vara rent omöjligt. Är vattenytan spegelblank och det är fullt dagsljus är det också svår. Bäst är det om vattnet krusar litet. Det är sumpigt runt om med gräs och låga buskar. Gått om utrymme för bakkastet med andra ord. Vadarstövlar är det bästa man kan ha. Absolut inte nödvändigt med vadarbyxor. Man kan inte vada. Det blir djupt med en gång. Att hålla en låg profil är nödvändigt. Fisken står, särskilt på våren, nära land. Så att stå på knä i vadarstövlar ett par meter från vattnet kan vara ett bra alternativ.

Jag brukar fiska mest i Rellsjön tidigt på säsongen. Det är den sjö här i Göteborgstrakten, som jag känner till, där fisken börjar vaka tidigast. Redan i april, efter några varma soldagar brukar man kunna locka upp fisken med torrfluga.

Jag har ätit upp en och den smakade faktiskt inte alls bra! Smaken beror på vad de äter. Fisk som fångats i fjällen och som ätit sötvattensräkor brukar smaka bäst.Sportfiskarnas "Gula Kortet" måste man ha. Det kostar bara 200 kr för enskild medlem och 250 kronor för familj. Kortet gäller ett helt år i ytterligare ett femtiotal fiskevatten i Göteborgsområdet. Säljs av sportfiskehandlarna.

Ni kan titta på några höstbilder, tagna i september 2004.

 

Klicka på bilderna!
 

 

Vägbeskrivning

Till Ingemar Ceicers hemsida.
Hem